وقتی صحبت از بیماریهای خطرناک به میان میآید، سرطان در نخستین قسمت لیست قرار دارد. رشد کنترل نشده سلولها، به عنوان سرطان شناخته شده و بیش از 9 میلیون نفر در سرتاسر جهان به انواع این بیماری مبتلا هستند. پیشبینی میشود این عدد تا سال ۲۰۳۰ به ۱۳ میلیون نفر برسد. حالا این آمار هشدار دهنده را با این حقیقت پزشکی قدرتمند مقایسه کنید؛ یک سوم از مرگ و میرهای مرتبط با سرطان به خاطر خطرات رفتاری و غذایی است. اما شما می توانید با خوردن این غذاهای ضد سرطان و گنجاندن آن در سبد غذایی خود، از بروز سرطان تا حدود زیادی جلوگیری کنید.
حبوبات
بر اساس تحقیقات دانشمندان، به طور کلی حبوبات حامل مقادیر زیادی از مهارکنندههای پروتئاز هستند. مهارکنندههای پروتئاز آنزیمهایی هستند که با فعالیت ترکیبات سرطانزا در رودهها مقابله و مبارزه مینمایند. آنکندی به یکی از جانوران آزمایشگاهی، یک ماده شیمیایی موجد سرطان دهان، خوراند. ملاحظات او نشان میدهد که اگر به موازات خوراندن این ماده شیمیایی سرطانزا، در سطح مخاط داخلی چانه جانور مقداری از مهارکنندههای پروتئاز بمالند اصولا سرطانی ایجاد نمیشود. در آزمایشهای دیگری نشان داده شده است اگر به جانور آزمایشگاهی از خوراکیهای دارای مهارکنندههای پروتئاز بخورانند، از گسترش سرطان روده بزرگ و پستان موجود در جانور جلوگیری میشود.
در یک سری آزمایشهای علمی دیگر دکتر ترول سرطانشناس به جانوران آزمایشگاهی مقداری حبوبات که در این آزمایش سویا بود خوراند، سپس آنها را در معرض تابش اشعه ایکس خیلی قوی که در ایجاد سرطان پستان موثر است، قرار داد. او مشاهده کرد فقط 44 درصد از جانورانی که سویا خورده بودند. مبتلا به سرطان شدند. در حالی که گروه دیگر از جانوران فوق که به آنها سویا داده نشده بود و در معرض تابش اشعه ایکس قرار داده شدند، 74 درصد مبتلا به سرطان شدند.
شیر
وجود موادی مانند کلسیم، ویتامین D، نوعی اسید چرب به نام اسید لینولئیک، اسید بوتیریک، کازئین، اسفنگولیپیدها و وجود برخی باکتریها مانند لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در شیر و فرآوردههای آن، این مواد غذایی را به مواد غذایی ضد سرطان معروف کرده است. WHEY نوعی دیگر از پروتئینهای موجود در شیر است که این نوع پروتئین نیز خاصیت ضد سرطانی دارد. چرا که این پروتئین غنی از اسیدهای آمینهی گوگرددار مانند سیستئین و متیونین است.
این اسیدهای آمینه پیشساز گلوتاتیونین در بدن میباشند. گلوتاتیونین خاصیت آنتیاکسیدانی داشته که سلولهای بدن را از تهاجم رادیکالهای آزاد مصون میدارد. شیر گاو منبع عالی از کلسیم و ویتامین D است. براساس مطالعات انجام شده مصرف شیر میتواند سلامت قلب را تضمین کند. اگر دوست ندارید از شیر گاو استفاده کنید، شیرهای گیاهی نیز مزایای بسیاری فراهم میکند. شیر سویا نیز منبع خوبی از پروتئین است.
هویج
بر اساس تحقیقی که در جولای 2013 در انجمن ملی سرطان آمریکا انجام شده است، با انجام سی تی اسکن مشاهده شده است که با مصرف روزانه آب هویج در بیماران سرطانی به مدت 8 هفته، رشد گرههای لنفاوی سرطانی به حالت طبیعی برگشته است. محققان میگویند مصرف روزانه آب هویج به مدت دو هفته در بیماران سرطانی، موجب بهبودی نسبی میشود. با ادامه مصرف آب هویج پس از 8 هفته سرطان در حال رشد متوقف شده و تومورها شروع به کوچک شدن میکنند، پس از 4 ماه مصرف آب هویج، تمام گرههای لنفاوی در ریهها طبیعی شده و 8 ماه بعد پس از مصرف آب هویج سرطان به کلی از بین میرود. بهگفته این محققان، به اثبات رسیده است که آنتی اکسیدان موجود در هویج خواص ضد سرطان دارند. پس از مصرف آب هویج، سطح خونی کاروتنوئیدها در نجاتیافتگان از سرطان پستان افزایش یافته است.
بنابراین محققان بر این باورند که افزایش سطوح خونی کاروتینوئید به عنوان یک ضد سرطان عمل میکند و باعث توقف رشد سلول های سرطانی میشود. هویج اغلب با سلامت چشم مرتبط است اما اگر دقیقتر به این موضوع نگاه کنید متوجه خواهید شد که هویج دارای مزایای بسیاری برای سلامتی است. یک پیمانه هویج خرد شده خام حاوی ۵۲ کالری و تقریبا ۱۲ گرم کربوهیدرات است. تنها نصف پیمانه از کربوهیدراتها از شکر طبیعی تشکیل شدهاند. قندی که در هویج یافت میشود معمولا سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و فیبر است.
عسل مواد غذایی ضد سرطان
دانشمندان فلاونوئیدهای گیاهی در عسل پیدا کردهاند که به طور کلی به عنوان آنتی اکسیدان شناخته میشوند. این ترکیبات وقتی وارد سلولهای بدن میشوند اثرات بسیار خوبی را برجا میگذارند. به سرعت سطح آنتی اکسیدان موجود در سلول افزایش مییابد و سلولها از اکسیدانها و رادیکالهای ازاد پاک میشوند و از تخریب کلاژن جلوگیری به عمل می آید. در سالهای اخیر شرکتهای بزرگ داروسازی به تاثیر خاصیت آنتی اکسیدان موجود در عسل برای از بینبردن رادیکالهای آزاد و ارتقا سیستم ایمنی پی بردهاند و میلیونها دلار هزینه کردهاند که این مواد را به صورت مصنوعی بسازند.
از انواع آنتی اکسیدانهای عسل، میتوان به فلاونوئیدها، پینوسمبرین، ویتامین C، پیشسازهای ویتامین A و دهها مولکول دیگر اشاره کرد. به همین منظور محققین اضافه کردن عسل به سبد غذایی روزانه فرد جهت پیشگیری از سرطان، را ضروری میدانند.
کلم
مدت طولانی شناخته شده است که، کلمها مانند کلم بروکلی شامل مواد شیمیایی گیاهی مانند (ایندول) ضد سرطان است. در حال حاضر یک مطالعه جدید تایید میکند که ترکیب گیاهی دیگر (سولفورافن) در کلم بروکلی همچنین دارای خواص ضد سرطان است. آخرین مطالعه، انجام شده توسط امیلی هو و یک تیم از محققان از موسسه پائولینگ لینوس در دانشگاه ایالتی اورگان، نشان داد که سولفورافن آنتی اکسیدانی بسیار قوی است و بهوفور در کلم بروکلی و دیگر سبزیجات کلم یافت میشود. سولفورافن قدرت انتخابی و هدف قرار دادن و کشتن سلولهای سرطانی را دارد.سولفورافن Sulforaphane ظاهرا نقش مهمی در مهار آنزیم HDAC (دی استاز هیستون) بازی میکند.
در هر صورت ژن خاص مانند ژن سرکوبگر تومورها فعال یا غیر فعال هستند. مهار HDAC درمان سرطان را، بسیار امیدوارکننده کرده است و محققان در حال کار بر روی هردو روش دارویی و غذایی برای مهار این گروه از آنزیم ها هستند. کلم بنفش حاوی پلی فنول است. پلی فنول یک آنتی اکسیدان قوی است که التهاب بدن را کاهش میدهد. کلم ترش نیز یک غذای تخمیری است و پروبیوتیک بالایی دارد، به همین خاطر میتواند سلامتی روده را افزایش دهد.
سیب
از آنجایی که فیبر موجود در سیب در تقویت دستگاه گوارش موثر است از خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ جلوگیری میکند. خوشبختانه مطالعات نشان داده است که مصرف این میوه خطر ابتلا به سرطان ریه و سرطان سینه را نیز کاهش میدهد و به طور کلی سیب، میوهای کاملا استثنایی در پیشگیری از انواع سرطانها به شمار میآید. همچنین محققان دانشگاه کالیفرنیا دریافتهاند که سیب سرشار از ترکیباتی به نام فلاونوئیدهاست که به جلوگیری از بیماریهای ناتوانکننده سلولها مانند بیماری قلبی و سرطانهای مربوط به بدن کمک میکنند. فلاونوئیدها به صورت آنتی اکسیدان (آنزیمهایی که رادیکالهای آزادی را که به DNA صدمه میزنند هدف میگیرند) عمل میکنند.
شیرین بیان
بر اساس اطلاعاتی از طب سنتی چین، شیرین بیان تا حدودی به پیشگیری و جلوگیری از رشد سلولهای سرطانی کمک میکند برهمین اساس تحقیقاتی در مورد صحت این موضوع انجام شد. نتیجه این بود که شیرین بیان خاصیت کنترل سمیت سلولی را نیز دارد. و همچنین تا حدودی از رشد سلولهای سرطانی روده بزرگ، سرطان پروستات و سرطان سینه نیز جلوگیری میکند. در سال گذشته انجمن سرطان آمریکا این مطلب که شیرین بیان در جلوگیری از جهش های ژنتیکی، سرکوب تومورها و کشتن سلولهای سرطانی نقش دارد را نیز به رسمیت شناخت. غذاهای ضد سرطان
ریشه شیرین بیان به عنوان یک شیرینکننده مورد استفاده قرار میگرفت اما تاثیرات درمانی آن به خاطر وجود اﺳﻴﺪ ﮔﻠﻴﺴﺮﻳﺰیک است. این اسید دارای اثر محافظتکنندگی قوی از کبد میباشد. شیرین بیان خاصیت ضد التهابی، ضد ویروسی و ضد سرطانی است. غذاهای ضد سرطان
جوی دوسر
از خواص مهم جو دو سر، خاصیت ضد سرطانی آن است که به دلیل وجود فیبر زیاد در این غله است. فیبرهای غذایی با سلول های سرطانی مقابله کرده و از فعالیت آنها میکاهند و به بدن کمک میکنند تا با انواع سرطان ها به ویژه سرطان روده بزرگ مقابله کند. همچنین ویتامینها و املاح معدنی موجود در این غله از احتمال ابتلای فرد به انواع سرطان ها به ویژه سرطان های هورمونی از جمله سرطان سینه، تخمدان، آندومتر و پروستات میکاهند. تحقیقات نشان داده است که در زنانی که دارای اختلالات هورمونی بودهاند، مصرف جو دو سر سبب کاهش فعالیت عوامل به وجود آورنده سرطان سینه میشود.
همچنین تحقیقات دیگری نشان میدهد که مصرف جو دو سر باعث کاهش عوامل سرطانزایی همچون سرطانهای دستگاه گوارش میشود. غلات کامل همچون جوی دوسر میتواند LDL یا کلسترول بد خون را پایین بیاورد. این خاصیت به خاطر وجود فیبر و آنتی اکسیدانها در جوی دوسر است. این ماده همچنین میتواند با التهابات بدن مبارزه کند.
بلوبری
تنظیم میزان قند خون، کاهش ابتلا به دیابت و رفع تشنگی از دیگر فواید این دانههای سیاه رنگ اسرارآمیز به شمار میروند. بلوبری از خانواده انگور و توت فرنگی است. آنتی اکسیدانها و آنتوسیانینهای موجود در این توت آبی رنگ مانع از تکثیر سلولهای سرطانی در بدن میشوند. بلوبری کلسترول را کاهش میدهد و از خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی جلوگیری میکند. همچنین بلوبری التهاب و تب را از بین میبرد و باعث کاهش خونریزیهای دیابتی میشود. بلوبری ضدعفونیکنندهای مناسب برای بدن محسوب میشود و خطر ابتلا به انواع ویروسها، قارچها و عفونتهای ادراری را از بین میبرد. مطالعات اخیر نشان میدهد که این ماده به کاهش طبیعی فشار خون کمک میکنند.
کدوی خاردار
کدوی خاردار یا گگ یکی از موادی است که مزایای زیادی برای سلامتی دارد. این میوه خاصیت ضد سرطانی دارد زیرا دارای کاروتنوئیدها و ترکیبات فنلی و بتاکاروتن است. بتاکاروتن همچنین برای توسعه سلامتی گلبولهای سفید خون شامل لنفوسیتها که تحت عنوان “سربازان پیاده” در سیستم ایمنی بدن شناخته شدهاند، بسیار موثر است. درنتیجه این میوه از نظر تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار عالی است.
ریحان غذاهای ضد سرطان
جویدن چند برگ ریحان به هنگام صبح یا افزودن ریحان تازه به سالاد یا سوپ میتواند فواید ضدسرطانی آن را متجلی سازد. خواص ضداکسایشی و ضد جهش ژنی ریحان به وجود ترکیبات لینالول، اگونول، و استراگل نسبت داده میشود؛ این ترکیبات به پیشگیری از تشکیل تومورها کمک میکنند. این سبزی خوراکی بسیار در مقابله با سرطان پستان و سرطان کبد موثر است. مطالعات انجام شده بر روی حیوانات نشان میدهد که ریحان برای کاهش استرس بسیار مفید است. این گیاه با افزایش آدرنالین و نورآدرنالین و کاهش سطح سروتونین باعث کاهش استرس میشود. همچنین مطالعات اولیه نشان داده است که ریحان ممکن است به افرادی که دارای دیابت نوع ۲ هستند کمک کند. غذاهای ضد سرطان
سیر
آزمایشها و تحقیقات فراوانی در دنیا صورت گرفته و همه آنها تایید کردهاند سیر خاصیت ضد سرطانی دارد. بیشتر تاثیر این گیاه در جلوگیری از سرطانهای گوارشی و البته سرطانهای سینه و پروستات است. تحقیقات نشان داده است، هر چه افراد سیر خام و پخته بیشتری مصرف کنند، کمتر دچار سرطان های معده و روده بزرگ میشوند. آزمایشات ثابت کردهاند، زنان میانسالی که به طور مرتب در بیشتر وعدههای غذایی خود سیر مصرف میکنند، 50 درصد کمتر از دیگر افراد دچار سرطان روده بزرگ میشوند.
در سیر دو ماده به نام های آلیکین و آلیال وجود دارد که مانع از ایجاد سلول های سرطانی در بدن انسان و حیوان میشوند. سعی کنید در پخت انواع غذاهای خود سیر را بگنجانید. کارشناسان توصیه میکنند میان پوست کندن سیر و خرد کردن آن حدود 15 دقیقه فاصله بیندازید تا تاثیر بیشتری داشته باشد. یک متاآنالیز انجام شده در سال ۲۰۱۵ نشان میدهد که مصرف سیر میتواند خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش دهد.
آووکادو
محققان با انجام آزمایشات، دریافتند که نوع خاصی لیپید که در میوهی آووکادو وجود دارد و معروف به اووکاتین B است میتواند به سلول های سرطانی حمله کند و از سلولهای سالم محافظت کند.مصرف منظم آووکادو تا حد قابل ملاحظهای خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد. آووکادو مانند روغن زیتون سرشار از اسید اولئیک است که این ماده یکی از بزرگ ترین عوامل پیشگیری از ابتلا به سرطان سینه محسوب میشود. آووکادو حاوی آنتی اکسیدانهایی است که از پیری زودرس پوست جلوگیری میکند و باعث سلامت سیستم عصبی میشود. اووکاتین B موجود در آووکادو که یک مشتق لیپیدی است، میتواند در کشتن سلولهای سرطانی مفید باشد.
قهوه
قهوه به خاطر آنتی اکسیدانهایش از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. بر اساس این مطالعه، مصرف دو فنجان قهوه در روز 26 درصد ابتلای افراد به سرطانهای ژنتیکی و گوارشی را کاهش میدهد و این مسئله در مورد قهوههای بدون کافئین هم صدق میکند. کافئین و پلیفنول دو ماده اصلی تشکیل دهنده قهوه می باشد، که به خاطر داشتن آنتی اکسیدان مصرف این نوشیدنی از رشد سلولهای سرطانی جلوگیری میکند و سیستم ایمنی و دفاعی بدن را به طرز قابل توجهی افزایش میدهد. خبر خوب برای افرادی که عاشق قهوه هستند این است که مطالعات انجام شده نشان میدهد مصرف قهوه از بدن در برابر سرطان کبد مراقبت میکند.
کلم بروکلی
بررسیها نشان داده است که یکی از مهمترین خواص کلم بروکلی متوقف نمودن آنزیم های سرطانی است. کلم بروکلی به دلیل برخورداری از ترکیبی به نام سولفورافان (که حاوی گوگرد میباشد)، قدرت مبارزه با سرطان ها را دارد. سولفورافان میتواند آنزیم داستیلاز هیستون را که در پیشرفت سلول های سرطانی نقش دارد، مهار کند. سولفورافان، باکتری هلیکوباکتر را که سبب ایجاد زخم معده و افزایش خطر ابتلا به سرطان معده میشود، از بین میبرد.
یکی دیگر از خواص کلم بروکلی، کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان میباشد به گونهای که کلم بروکلی بیشترین توجهات را در زمینه پیشگیری از این سرطان مرگبار به خود جلب کرده است. تحقیقات نشان میدهند که کلم بروکلی از رشد تومور جلوگیری کرده و مانع از گسترش سرطان در سایر نقاط بدن میشود؛ این خاصیت کلم بروکلی ناشی از وجود فولات در آن است. اگرچه مکانیسم محافظت از بدن در برابر سرطان هنوز شناخته شده نیست اما محققان بر این باورند که اثر حفاظتی فولات به خاطر نقش آن در تولیدDNA ،RNA و جلوگیری از تکثیر ناخواسته است. هنوز مشخص نشده که فولات موجود در مکملها میتواند همین مزیت را برای بدن داشته باشد.