۵ اقدام کلیدی برای شناسایی استعدادها
همهی انسانها برای پیدا کردن استعدادهای درونی و پنهان خودشان به تجربه نیاز دارند. این که فردی بتواند بلافاصله بعد از دبیرستان استعدادهای درونی و پنهان خود را کشف کند پدیدهای نادر و کم یاب است. استعداد چیزی است که شما به طور طبیعی در انجام آن خوب هستید که معمولاً بعد از سالها و ترکیب تجربیات متفاوت متوجه آن خواهید شد.
اگر چه برخی از افراد جامعه با استعدادهای خاصی از قبیل توانایی نقاشی، حل مسائل ریاضی، تولید موسیقی یا نواختن یکی از آلات موسیقی به دنیا میآیند اما اکثر افراد در جوامع مختلف آن قدر خوششانس نیستند که بتوانند در سالهای اولیهی زندگیشان متوجه استعدادها و تواناییهای خاص خود شوند. درست به همین دلیل است که نباید فقط به شانس تکیه کنیم بلکه باید عملگرا شویم و از طریق فعالیت و تلاش پی به استعدادهای خود ببریم. رفتن از یک کار به کار دیگر، پریدن از یک شاخه به شاخهی دیگر، درست یا غلط، روشی است که ما انسانها از طریق آن خودمان را میسازیم. مطمئناً قبل از تقویت استعدادها و نمایش آنها باید تواناییهای خارقالعادهای که خداوند بزرگ به ما هدیه داده است را کشف کنیم.
در این مقاله میخواهم ۵ راه عالی برای کشف استعدادها و بهرهبرداری از آنها را به شما کاربران عزیز معرفی کنم. باید سعی کنید خودتان را در هر یک از این پنج موقعیت پیدا کنید.
۱-عملگرا شوید
اقدام کردن و دست به کار شدن یکی از بخشهای ضروری موفقیت است. ما بیش از حد فکر میکنیم. به جای اینکه برای رسیدن به اهداف و خواستههایمان کاری کنیم کل روز در مورد پروسهی صحیح رسیدن به اهداف و اجزای مختلف آن فکر میکنیم. خودم قبل از اینکه وبسایت «برای فردا» را راهاندازی کنم تقریباً یک سال از زندگیام را به همین دلیل از دست دادم. یک سال را با گرفتار شدن در دام فاز تفکر و کشف استعدادهایم از دست دادم. نتیجهی این کار چه بود؟ نتیجه چیزی جز هدر دادن مقدار زیادی از زمان و فرصتهای پیش رو نبود. مطمئن باشید تفکر بیش از حد آن هم قبل از شروع کاری که باید انجام دهید هیچ نتیجه و دست آورد خاص و مهمی نخواهد داشت.
کارهای ضروری را انجام دهید، ایدههایتان را بر روی یک دفترچه یادداشت بنویسید و سریعاً در مورد آنها کاری انجام دهید. چنین نگرشی حتی در آغاز یک روند نیز جواب خواهد داد : فقط کاری را شروع کنید. حتی اگر اشتباه هم باشد، حداقل یکی از استعدادهای احتمالی را از لیست خود حذف کردهاید. افکار خود را تبدیل به عمل کنید. از دام افکار خود فرار کنید و به جرگهی انسانهای عملگرا بپیوندید. این تنها راه موفقیت و رسیدن به سعادت و خوشبختی در زندگی است. اگر خلاف این نگرش را انتخاب کنید مطمئن باشید کل زندگیتان را هدر خواهید داد و در پایان عمرتان هیچ دست آورد و پیروزی بزرگی نخواهید داشت که به آن افتخار کنید.
۲-کشف کنید
آلبرت انیشتین میگوید : «مسئلهی مهم سؤال نپرسیدن و پرهیز از پرسش نیست. موجودیت کنجکاوی نیز در این جهان دلیل خاص خود را دارد. هیچکس نمیتواند به کسی که از اندیشیدن در مورد رمز و راز ابدیت، زندگی و ساختار شگفتانگیز واقعیت میترسد کمک کند. اگر کسی هر روز فقط سعی کند ذرهای از این رمز و راز را درک کند کافی ست. هرگز کنجکاوی مقدس را از دست ندهید.»
هرگز از سؤال پرسیدن دست برندارید! اقدام کردن و اینکه همه چیز را مورد پرسش قرار دهید دو راه عالی برای کشف استعدادهاست. کنجکاو باشید. چیزی را که به شما هیجان میدهد را پیدا کنید و آن را دنبال کنید. اگر در یک مکان گیر کنیم و دست از سؤال پرسیدن برداریم هرگز نمیتوانیم به آن سرنوشت طلایی و رؤیایی خود برسیم. اقدام کنید، بیشتر انجام دهید و به سؤال پرسیدن ادامه دهید. اگر همهی جوابها را میدانستیم زندگی خیلی خستهکننده و بیمعنی بود.
۳-استعدادهای خود را انتخاب کنید
در برخی موارد، بعد از تلاشهای مستمر، در یک زمان و مکان خاص استعدادهایمان را کشف خواهیم کرد. عدهای از مردم در سخنرانی مقابل جمع استعداد دارند، بعضیها در فروش محصولات با استعداد هستند و عدهای هم در وبلاگ نویسی. اینکه بدانید چه استعدادی دارید و در انجام چه کارهایی خوب هستید درهای زیادی را به روی شما خواهد گشود و فرصتهای بی شماری را در اختیار شما خواهد گذاشت.
بعد از کشف استعدادها باید در مورد این که میخواهیم در بقیهی عمرمان چه مسیری را دنبال کنیم تصمیم بگیریم. اگر میخواهیم در سخنرانی مقابل جمع حرفهای باشیم و این مسیر را دنبال کنیم میتوانیم نمایندهی یک شرکت باشیم. اگر وبلاگ نویسی را انتخاب کنیم میتوانیم از هزاران موضوع جالبی که در این دنیا وجود دارد یکی از آنها را انتخاب کنیم و در مورد آن مقاله یا کتاب بنویسیم. ما باید عملگرا شویم، دست به اقدام بزنیم، استعدادهایمان را کشف کنیم و مسیر آیندهی خود را انتخاب کنیم.
۴-بروز رسانی و ارتقاء خود را رها نکنید و همیشه خودتان را بروز نگه دارید
این مورد از نظر مفهوم بیشتر با مورد دوم در ارتباط است. با سؤال پرسیدن و جواب دادن به پرسشهای خود دانش و مهارتهای خود را به روز نگه دارید. اگر به سؤال پرسیدن ادامه دهیم اما برای پرسشهای خود هیچ جوابی پیدا نکنیم در دام تفکر بیش از حد گرفتار خواهیم شد. همانطور که در مورد اول توضیح دادم تفکر بیش از حد تنها وقت ما را تلف خواهد کرد و هیچ کمک خاصی به کشف استعدادهایمان نخواهد کرد.
اخیراً مقالهای در مورد ورزشکاری که رکورد جهانی ماراتن را شکسته بود مطالعه کردم. این ورزشکار موفق قبل از اینکه رکورد جهانی را بشکند از خود پرسیده بود : «آیا میتوانم از آن زمان عبور کنم؟»، «برای اینکه بتوانم رکورد جهانی را بشکنم چقدر باید تلاش کنم؟ تا چه میزان باید سختتر از دیگران زحمت بکشم؟». او به پرسیدن این سؤالها ادامه داد و سرانجام موفق شد رکورد جهانی پاتریک ماکائو را با اختلاف ۱۵ ثانیه بشکند. یکی از جملههای زیبای این ورزشکار این بود : «تا زمانی که رکورد جهانی را بهبود ندادم و عنوان قهرمانی را در دست نداشتم هرگز تسلیم نشدم و دست از تلاش و کوشش برنداشتم.» به روز رسانی و ارتقاء استعدادها یک باید است، در غیر این صورت در مرداب زندگی کسلکننده و یکنواخت خود غرق خواهیم شد.
۵-برای رسیدن به کمال تلاش کنید
میگویند که کمال وجود خارجی ندارد و حقیقتاً همینطور است. برای من کمال بدین معنی ست که هر روز نسبت به دیروز بهتر شوم و انسان باارزشتری شوم. این همان معنای حقیقی و ذاتی کمال است، پیشرفت و بهبود مستمر و روزانه. مطالعه کنید، انگیزه بدهید، الهامبخش باشید، دانش خود را به اشتراک بگذارید و هر روز از استعدادهایتان حمایت کنید.
استیو جابز کامپیوتر اپل را ابداع کرد و الهامبخش کارکنان شرکت اپل برای تولید محصولات جدید شد. کمپانی اپل راهش را بدون استیو جابز ادامه داد و آنها بهبود محصولاتشان را تا آخرین روز سرپا بودن اپل در این جهان ادامه خواهند داد. واقعیت این است که استیو جابز به کمالگرایی شخص خود رسید و تا آخرین نفس برای رسیدن به اهدافش تلاش کرد و هر کاری که از دستش برمیآمد را انجام داد.
زمان در گذر است. بیشتر تلاش کنید، هرگز سؤال پرسیدن را رها نکنید، استعدادهایتان را انتخاب کنید، مهارتهای خود را ارتقا دهید و به کمال شخصی خود که عالیترین نسخه از شماست برسید.
استیو جابز :
حریص باش، دیوانه باش (به انگلیسی : Stay hungry, stay foolish)