ملیله کاری شاخهای از هنر فلزکاری است که با مفتولهای نازک نقره و مس انجام میپذیرد.
هنر ملیله کاری امروزی، محصول کار با نقره و مس است که به صورت محصولات باریک در آمده است و با صرف وقت و دقت فوق العاده و مهارت و هنرمندی ملیله کار، با بهره گیری از نگارههای سنتی و طرحهای اسلیمی به هم پیوند و ارتباط یافته است.
شمشهای نقره را با چکش یا دستگاه نورد به شکل مفتولهای چهارپهلو، باریک میکنند و ابتدا نقشهای کوچک را میسازند؛ سپس آنها را در کنار هم در یک قالب قرار داده و با نقرهای با عیار پایینتر لحیم میکنند.
تاریخچه ملیله کاری
بر اساس کشفیات باستانشناسی، به روایت اکثر محققان، قدیمیترین اشیائی که میتوان ریشه ملیله ایران را در آن جستجو کرد، به سالهای ۳۳۰ تا ۵۵۰ ق.م تعلق دارد و متعلق به دوره هخامنشیان میباشد. در دوران ساسانی نیز، ظروف گران قیمت و سرشار از ذوق و سلیقه هنری صنعتگران فلزکار و مخصوصاً نقره کاران، برای مصرف طبقات مرفه جامعه ساخته میشد. در برخی موارد استفاده از سنگهای قیمتی، زیبایی این اشیاء را دو چندان مینمود.
آثار بدست آمده در “دورآلورپوس”، گواه آن است که طی سالهای ۳۲۴ تا ۳۳۰ ق.م نیز، ساخت مصنوعات ملیله در ایران رواج قابل ملاحظه ای داشته است. همچنین در آثار کشف شده از شوش ، همدان و گنجینه جیحون، میتوان به قدمت این هنر پی برد.
پروفسور”آرتور اپهام پوپ” در کتاب “شاهکاری هنر ایران” ضمن اشاره به زرگری و نقره کاری در سالهای بعد از ظهور دین مبین اسلام، به مقداری ملیله که از منطقه “ری” به دست آمده و به قرن ۱۲ میلادی تعلق دارد، اشاره کرده است.
ملیلهکاری یکی از صنایع دستی اصفهان و زنجان است. در این شهر کالاهای نقره مانند سینی، قندان، گیره استکان، گلسینه و… با روش ملیلهکاری ساخته میشود. درباره تاریخچه ملیله زنجان اطلاعات جامعی در دست نیست؛ اما از دو طریق میتوان به قدمت این هنر ارزنده پی برد:
اول با نوشتهها و سفرنامههای گردشگرانی که به این منطقه سفر کرده و از هنر زیبای ملیله کاری در این منطقه یاد کرده اند؛
دوم با استفاده از آثار باقی مانده ملیله بسیار اندکی که وجود داشته و اغلب متعلق به دو سده اخیر است. از آنجا که ملیله کاری نیز یکی از شاخههای فلزکاری است، میتوان مسیر حرکت آن را در بطن فلزکاری منطقه جستجو کرد.
ملیله کاری تا قبل از دوره پهلوی، در هزاره اول هجری قمری به عنوان هنر دستی بومی زنجان فقط در این شهر معمول بوده است و در زمان حکومت رضاخان با مهاجرت تعدادی از هنرمندان این شهر به تهران و اصفهان، در سایر نقاط کشور نیز رواج یافت. سرویسهای چای و شربت خوری، جعبه جواهرات و دسته چاقو عمدهترین دست مایه هنرمندان زنجانی در سالهای بعد است که به تدریج بر انواع این دست یافتههای زیبا، از جمله زیور آلات افزوده میشود. رونق این هنر و صنعت از دوران سلجوقی آغاز و در دوران صفویه به اوج خود رسید. در دوران
سلجوقی، اکثر سازندگان آثار نفیس فلزی، هنرمندان خراسانی ساکن در شرق و شمال شرقی ایران بودند که عده ای از آنان به علت جنگهای خونین و زد و خوردهای محلی، ترک وطن کرده، در سایر شهرها از جمله زنجان، بروجرد، همدان، تبریز و به ویژه شهر موصل اقامت گزیدند. در زمان قاجار نیز، صنایع دستی از جمله ملیله کاری، از رونق بسیاری برخوردار بود. از دوره قاجاریه به این سو مقداری سرقلیان، گیره استکان یا سینی در اندازههای مختلف، گوشواره و… باقی مانده است که بخشی از آنها در موزههای داخلی و خارجی و قسمتی دیگر در مجموعههای خصوصی یا نزد خانوادهها نگهداری میشود.
وسایل مورد نیاز در ملیله کاری
مواد اولیه شامل طلا، نقره و مس میباشد که به صورت خام در طبیعت یافت می شود و تبدیل به شمش شده، سپس ورق گردیده و بریده می شود. عمدهترین ماده اولیه ملیله کاری را نقره تشکیل میدهد. سایر مواد مصرفی مورد نیاز در ملیله کاری را موم طبیعی، تیزاب، زاج سفید و جوهر گوگرد تشکیل میدهد. بطورکلی، ابزار کار ملیله کاری شبیه ابزار و ادوات زرگری است.
ابزار آلات ملیله كاری
۱- كوره: شامل كورههای زغالی یا كورههای گازی می باشد كه جهت ذوب فلزات، حرارت تولید می كنند و دمای آنها معمولاً بالای ۱۳۰۰ درجه سانتی گراد می باشد.
۲- بوته: ظرفی است استوانه ای شكل که جهت ذوب نقره از آن استفاده می شود؛ جنس آن از گرافیت و ظرفیت كوچكترین آن تقریباً ۵۰ گرم و بزرگترین آن یك كیلوگرم است.
۳- حدیده: ابزاری است برای تهیه مفتولهای نقره با قطرهای مختلف به شكل استوانه كه از دو لایه بیرونی و رونی تشكیل شده است.
۴- ریجه(ریژه): قالب فلزی می باشد كه نقره بعد از ذوب، داخل آن ریخته می شود.
ریجه دو نوع است:
- مدادی كه جهت تهیه شمش استفاده می شود.
- كتابی كه برای ساخت نقره صفحه ای استفاده می شود.
۵- دستگاه نورد: شمش ملیله ای را به مفتول تبدیل می كند.
۶-دمبوری: كه حاوی یك مخزن بنزین، یك دم هوا و همچنین یك مشعل می باشد و جهت آتشكاری جزئی به كار می رود.
۷- انبر آتش كاری: دارای دسته ای بلند بوده و هنگام آتش و لحیم كاری استفاده می شود.
۸- مته برقی: برای سوراخ كردن برخی قسمتهای زمینه كار استفاده می شود.
۹- تخته تاب: دو قطعه چوب که برای تابیدن مفتول نقره ای بكار می رود.
۱۰- قیچی: برای بریدن ورقههای آهنی و قطع مفتولهای نقره ای استفاده می شود.
۱۱- فرچه یا برس سیمی: برای پاك كردن ناپاكیها و چرك از روی ملیله استفاده می شود.
۱۲- آینه سوهان: برای براق كردن و شفاف نمودن سطح کار نقره استفاده میشود.
۱۳- جفت: برای شكل دادن مفتول ملیله به ریز نقشها بكار می رود.
۱۴- قالب ریخته گری: برای ساختن اشیاء از قبیل پایه و دسته استكان بكار می رود.
۱۵- دندانه: برای تبدیل نوار نقره ای به نوار دندانه دار استفاده می شود.
روش ساخت ملیله
آماده سازی یک محصول ملیله شامل ساخت نوار ملیله و ساخت محصول ملیله میباشد.
ساخت نوار ملیله
برای تهیه نوار ملیله، ابتدا فلز در كوره قرارگرفته و پس از ذوب شدن در داخل ریجه، ریخته می شود. پس از سرد شدن، قطعه نقره ای به طول ۳۰- ۲۵ سانتیمتر به قطرحدود ۵ میلیمتر بدست می آید. در مرحله بعد، قطعه نقره ای را بر روی سندان گذاشته و به كمك چكش آنرا تبدیل به میلهای چهار پهلویی می كنند و مجدداً آن را بوسیله چراغ كوره ای با شعله گاز حرارت می دهند تا نرم شود و قابلیت انعطاف پیدا كند؛ سپس آن را از دستگاه نورد عبور داده و بصورت مفتولهای باریكی در می آورند. در بالای دستگاه نورد چرخ دنده
ای قرار دارد كه بوسیله آن میتوان دستگاه را تنظیم و مفتولهایی با قطرهای مختلف بدست آورد. مفتولهای باریك مجدداً در كوره حرارت قرار داده شده و درون موم گذاشته می شود تا كاملاً موم اندود شده و آماده حدیده كردن شود. برای حدیده كردن، ابتدا مفتول نقره را از بزرگترین سوراخ حدیده عبور و سپس آن را از سوراخهای كوچكتری می گذرانند. در پایان كار مفتول را از كوچكترین سوراخ حدیده عبور می دهند تا مفتول بسیار نازك و ظریفی با قطر یكنواخت و با شماره ۲۵، بدست آید. آنگاه، دو رشته از این مفتول نازك را بصورت دولایی می تابند و مفتول دولاتاب را از میان قسمت مسطح غلطك دستگاه نورد عبور می دهند و در نتیجه از دستگاه نورد، نوار باریكی به قطر تقریباً کمتر از نیم میلیمتر خارج می شود که همان نوار ملیله، میباشد.
ساخت محصول ملیله
بعد از آماده شدن نوار ملیله، جهت ساخت اشیاء مراحل ذیل انجام میپذیرد:
در این مرحله، ابتدا صفحه فلزی مستطیل شکلی را که از جنس متضاد با مفتول کاربردی باشد و دارای ابعاد و اندازههای مختلف است، انتخاب و یک سطح آن را کاملاً موم اندود میکنند به طوری که لایه ای به ضخامت ۳ تا ۴ میلیمتر از موم روی صفحه را بپوشاند. سپس قالبی را که به شکل محصول مورد نظر بریده شده، روی صفحه مسی قرار میدهند؛ بعد نواری را که دارای پهنایی بیش از نوار ملیله است، از اطراف قالب میگذرانند تا شکل قالب را به خود گرفته و درون موم قرار گیرد. سپس به وسیله دیوارههای بعدی، طرح کلی را تقسیم بندی کرده و میانه سطوح را با نقوش ملیله که قبلاً به وسیله دست و ابزای ظریف با نوار ملیله ساخته شده، پر میکنند و در آخرین مرحله به وسیله مفتولهای فولادی بسیار ظریف نقشها را به یکدیگر میبندند تا اشکال ساخته شده به
هم نخورد و سپس به وسیله ذوب کردن موم، اسکلت ملیله ساخته شده را از صفحه زیرین جدا میکنند. پس از آن، عمل آتش کاری انجام و کلیه قطعات به وسیله گرده لحیم به یکدیگر متصل میشود؛ سیمهای فولادی را بریده و جدا میسازند و محصول را که تقریباً کار ساختش به پایان رسیده، در طشتکی که حاوی محلول رقیق اسید سولفوریک است، قرار میدهند و یا در داخل ظرف محتوی “راغاب” ( محلول زاج سفید و آبی ) میجوشانند تا اضافات و لکههای نقره از بین برود. در پایان به کمک برس سیمی ظریفی، ملیله ساخته شده را پاک میکنند و ناهمواریهای احتمالی آن را به وسیله سوهانهای ظریف و سمباده از بین برده و آن را پرداخت میکنند.
نوع دیگری از ملیله، محصولاتی است که به وسیله خم کردن و لحیم دادن صفحات ملیله ساخته میشود. شیوه تولید این نوع چنان است که ابتدا از ملیله صفحاتی به اندازههای مورد نظر تهیه میکنند و سپس به کمک آنها محصولاتی نظیر گیره، استکان، لیوان، قندان، گلاب پاش، قاب عکس، گل سفید، قاشق چای خوری و… میسازند. به وسیله نقره ای با عیار پایینتر دسته و پایه آن را ساخته و روی کار سوار میکنند. نقوش رایج در ملیله سازی اغلب ذهنی و الهام گرفته از نگارههای قدیمی و سنتی ایران است.
نقوش رایج در ملیله کاری
نقوش رایج در ملیله کاری عبارتند از دندانه، تابیده، جقه، بته جقه، ریزه جقه، برگ فرنگ، برگ، غنچه، پیچ، جفت پیچ پیچک، سه چشمه و یک چشمه است.
محصولات ملیله کاری
تولیدات ملیله شامل انواع مختلف تزئینی همچون گیره، شربت خوری، گل سفید، گلاب پاش، قاب عکس، بشقاب، شکلات خوری، شیرینی خوری، سینی، آینه و شمعدان و… ، انواع مختلف زینتی همچون زنجیر، سنجاق گل سینه و گوشواره است.