در خاورمیانه شکست هنوز هم یک تابو است. ما دوست نداریم در مورد استارتاپ ها و کارآفرینانی که شکست خوردهاند یا افرادی که تمام جنبههای زندگیشان از جمله سلامت مالی، روابط، اعتبار و شهرت، حتی سلامت جسمی و روانی خود را فدا کردهاند اما باز هم به طرز وحشتناکی شکست خوردهاند صحبت کنیم. اما شاید دیگر وقت آن است که شکستهای خود را در آغوش بکشیم و از آنها به گرمی استقبال کنیم. از این گذشته وقتی بدانیم برخی از بزرگترین داستانهای موفقیت در دنیای کسب و کار بعد از شکست نوشته شدهاند علاقه بیشتری به استقبال از شکستهای خود نشان خواهیم داد. شاید دیگر وقت آن رسیده است که از شکستهای خود موفقیت و کامیابی خلق کنیم.
در ادامه سه نمونه از بزرگترین شکستهای کارآفرینان تاریخ بشر را بررسی خواهیم کرد که میتوانند الهامبخش شما برای موفقیتهای بیشتر باشد:
۱-جان دی راکفلر
سالها پیش از اینکه اولین میلیاردر جهان بر صنعت نفت آمریکا مسلط شود، از هیچ، ثروت عظیمی خلق کند و قدرت پشت مونوپولی بحث برانگیز استاندارد اویل باشد، جان دی راکفلر یک دانشآموز دبیرستانی اخراجی بود…اما هیچ کدام از این حقایق نتوانست مانع راکفلر شود و نهایتاً او تبدیل به یکی از باهوشترین و داناترین تاجران تاریخ شد.) پیرو موفقیت او در ایجاد پالایشگاههای نفتی بزرگ و استاندارد اویل، از سوی رسانههای گروهی به او حمله شد و با مشکلات قانونی مواجه گردید، نهایتاً تمام این عوامل دست به دست هم دادند تا کل کسب و کاری که راکفلر بعد از چند سال تلاش شبانهروزی راهاندازی کرده بود در چشم بر هم زدنی نابود شود. راکفلر برای گذر از مشکلات، از شکستهای زندگی و کارآفرینیاش به سود خود استفاده کرد. بعد از شکست شرکت او، راکفلر به یکی از ثروتمندترین مردان جهان تبدیل شد و با اهدای ۳۰ میلیون دلار از سرمایهاش به اهداف آموزشی و اجتماعی، یکی از سخاوتمندترین افرادی شد که جهان تاکنون به خود دیده است. میراث گرانبهای او مسیر مدرن کمکهای بشردوستانه را سنگفرش کرد و تأثیر مثبت او هنوز هم در سراسر جهان احساس میشود.
۲-توماس ادیسون
یکی از بزرگترین مخترعان جهان، توماس ادیسون، مخترع لامپ کسی که ۱۰۰۰ اختراع ثبت شده در کارنامه زندگی پربارش دارد تنها بعد از تحمل شکستهای پی در پی توانست به موفقیتهای بزرگش دست یابد. مسلماً، توماس ادیسون بدون رو به رو شدن با این موانع نمیتوانست به چنین موفقیتهای خارقالعادهای دست یابد. ثبتکننده رأی الکتروگرافیک جزء ابتداییترین اختراعات توماس ادیسون بود که توسط دولت استفاده میشد. این دستگاه بعد از اینکه مقامات رسمی رأی خود را درون آن میانداختند کار شمارش آرا را انجام میداد. از نظر ادیسون، ثبتکننده رأی الکتروگرافیک یک ابزار مفید و کارآمد بود اما سیاستمداران که تنها مشتری این اختراع بودند با ادیسون هم نظر نبودند و دست رد به این اختراع توماس زدند. بعد از این شکست، توماس ادیسون بر شناخت بیشتر مشتریان بالقوه تمرکز کرد.
ادیسون میگفت:
هرگز نمیخواهم محصولی تولید کنم که هیچکس خریدار آن نیست.
شکست و یادگیری از شکستها شاید مهمترین و ارزشمندترین درسی است که باید از کارآفرینان موفق جهان بیاموزیم.
توماس ادیسون میگوید:
بیشتر آدمهایی که شکست میخورند همانهایی هستند که در چند قدمی موفقیت تسلیم شدهاند.
۳-استیو جابز
یکی از موفقترین کارآفرینان تاریخ مدرن و خالق اپل که یکی از باارزشترین برندهای موجود در بازار امروزی است، استیو جابز، همیشه انسان موفقی نبوده است. در واقع، با استناد به گفتههای خود استیو جابز، شکستها موجب رسیدن به چیزی میشود که خیلیها از آن به عنوان موفقیت خارقالعاده یاد میکنند. استیو جابز در سخنرانی مشهوری که در دانشگاه استنفورد انجام داد به اخراجش از دانشگاه اشاره کرد و گفت: ” اگر هرگز از دانشگاه اخراج نشده بودم، هیچگاه در کلاسهای خوشنویسی شرکت نمیکردم و به احتمال زیاد نمیتوانستیم شاهد تایپوگرافی خارقالعادهای که در کامپیوترهای رومیزی امروزی شاهدش هستیم باشیم.” استیو جابز در یکی دیگر از شکستهای غم انگیزش از اپل کمپانی که خود او رهبر و بنیانگذارش بود اخراج شد. اگر چه استیو جابز بلافاصله بعد از اخراجش نتوانست درسهای ارزشمند این شکست را تشخیص دهد اما بعدها اخراج استیون پاول جابز از اپل موجب موفقیت شگفتانگیز این کمپانی در جهان شد. استیو جابز در مورد این شکست میگفت:
اخراج من از اپل این فرصت را به من داد تا قدم در یکی از خلاقترین دورههای زندگیام بگذارم.
هیچ کارآفرینی دوست ندارد شکست بخورد. مطمئناً شکست چیزی نیست که بخواهیم در موردش صحبت کنیم. ما ترجیح میدهیم به موفقیتهای تجاری بزرگ دست یابیم و در این قسمت از دنیای کارآفرینی زندگی کنیم، اما واقعیت این است که بزرگترین موفقیتهای کارآفرینان تنها بعد از تحمل سختیها و شکستهای بزرگ حاصل شده است.
کنفوسیوس میگوید:
عظمت واقعی در آن نیست که هرگز سقوط نکنیم؛ بلکه در آن است که هر بار سقوط کردیم، دوباره برخیزیم.