حتی اگر تا دیروز به واسطه تصمیم مالی غلط، دچار مشکلات بسیاری شده و تا مرز ورشکستگی پیش رفتهاید، نباید فراموش کنید که هیچوقت برای اتخاذ تصمیمات جدید دیر نیست؛ بهخصوص اینکه این تصمیمات در حوزه مالی باشد.
«ماهی را هر وقت از آب بگیرید تازه است»؛ این یک ضربالمثل مشهور است که در بسیاری از مواقع کاربرد دارد؛ بهخصوص وقتی صحبت از تغییر در رفتارهای مالی میشود، این ضربالمثل بیشتر نمود پیدا میکند.
در اسفند پلاس به برخی تصمیمات مهم مالی اشاره میکنیم که هیچگاه خودتان را به واسطه اتخاذ آنها سرزنش نخواهید کرد. پس سعی کنید با گرفتن تصمیم مالی خیلی سریع دست به کار شوید تا افزایش قابل توجه رضایت مالی خود را مشاهده کنید.
برای بازنشستگی بیشتر پسانداز کنید.
به نظر شما چقدر پول در سال لازم دارید تا در ایام بازنشستگی روزگار خوشی را توام با سلامت سپری کنید؟ این بستگی به این دارد که بعد از بازنشستگی بخواهید چهکار کنید. مثلا اگر قصد دارید به سیر و سفر بپردازید، قطعا پول بیشتری نیاز دارید، اما اگر قصد دارید ایام خود را به استراحت و تماشای تلویزیون و گذران وقت با نوههایتان اختصاص دهید، پول زیادی نیاز ندارید.
نتایج یک بررسی ازسوی موسسه مطالعاتی مزایای شاغلان (Employee Benefits Research Institute) نشان میدهد که این روزها کارگران بیش از پیش به اهمیت پسانداز پول بیشتر برای دوران بازنشستگی پی بردهاند.
یک صندوق پسانداز اضطراری ایجاد کنید.
اگر لولههای خانه بترکد چه اتفاقی میافتد؟ اگر خودروی شخصیتان نیاز به تعمیر اساسی داشته باشد، چه کار خواهید کرد؟ اگر شما هم مانند بسیاری از افراد، هزینههای چنین مخارج پیشبینی نشدهای را از راه قرض تامین میکنید، باید بگوییم که با این کار تنها خودتان را بدهکارتر میکنید.
بهترین تدبیر در چنین مواقعی، استفاده از یک پسانداز اضطراری و پولی است که برای همین مخارج پیشبینی نشده کنار گذاشتهاید. کارشناسان مالی پیشنهاد میکنند که حجم این پسانداز اضطراری باید به اندازهای باشد که بتواند هزینههای روزمره دستکم 6 ماه شما را پوشش دهد. شاید این رقم برای شما قابل توجه بهنظر برسد اما قطعا اگر پسانداز خود را حتی با مبالغ اندک شروع کنید، در پایان رقم قابلتوجهی را پسانداز خواهید کرد.
بدهیهای خود را صاف کنید.
رفتن زیر بار قابل توجه بدهی یک تصمیم اشتباه مالی است به این دلیل که بسیاری از وامها سود بازپرداخت بالایی دارند که این امر باعث میشود میزان بدهی شما روز به روز افزایش یابد. همچنین، تلاش نکنید که اقساط خود را با حداقل مبلغ بپردازید چراکه این کار باعث میشود تا بازپرداخت این بدهیها زمان زیادی به طول انجامد. بهترین راه برای دچار نشدن به بدهی و قسط این است که سعی کنید بیش از درآمدتان خرج نکنید و تهیه اقلامی را که ناچار هستید برای خرید آن اقدام به قرض کردن یا دریافت وام کنید، را به تعویق بیندازید.
اقساط خود را سر وقت بپردازید.
حتی یکبار خلف وعده و تعویق اقساط وام مسکن، خرید خودرو یا سایر بدهیها، میتواند تبعات قانونی جدی را برای شما به همراه آورد. همچنین، به ازای هرتاخیر در پرداخت اقساط، باید جریمه دیرکرد نیز بپردازید. بنابراین، از همین امروز تصمیم بگیرید تا در پرداخت هیچ کدام از اقساط خود تعلل به خرج ندهید.
خانهای بخرید که از عهده اداره و مخارج آن برمیآیید.
خرید خانهای که متناسب با بودجه شما نیست، یک اشتباه مالی بزرگ محسوب می شود چراکه پرداخت اقساط ماهانه آن بزودی تبدیل به یک بار سنگین خواهد شد. پس بهتر است به جای خرید خانهای که توان پرداخت هزینههای آن را ندارید و با جیب شما همخوانی ندارد، خانهای را بخرید که بتوانید راحتتر از عهده مخارج آن بر آیید. کارشناسان میگویند: میزان اقساط ماهانه برای خرید مسکن نباید بیش از 30 درصد درآمد خالص ماهانه شما باشد.
هزینههای خود را پیگیری کنید.
شاید اگر هزینه ماهانه شام، ناهار و کافی شاپ خود را برآورد کنید، شگفتزده شوید. اما اگر یک دفتر هزینه درست کنید و این هزینهها را مدام زیرنظر داشته باشید، شاید این کار کمک کند تا در شیوه زندگی خود تغییری ایجاد کرده و در پایان سال مبلغ قابل توجهی را پسانداز کنید.
این دفتر هزینهای، تنها یک دفترچه یادداشت ساده است که تمام هزینههای روزانه خود را در یک بازه زمانی معین یک هفتهای تا یک ماهه، در آن یادداشت کردهاید. با این کار، از هزینههای اضافی خود مطلع میشوید و در اینصورت براحتی میتوانید تصمیم بگیرید در کدام بخش از هزینههای خود تغییر ایجاد کرده یا آنها را قطع کنید.
یک بودجه خانوار ایجاد کنید.
شاید همیشه در فکر ایجاد یک بودجه خانوار باشید اما مادامی که به درستی ندانید چه میزان پول وارد جیبتان میشود و چه مقدار از آن خارج میشود، نمیتوانید تصمیم مالی خود را به دست بگیرید.
خوشبختانه، بودجهریزی کار دشواری نیست. گام نخست این است که هر ماه درآمد خود را یادداشت کنید. سپس هزینههای ثابت ماهیانه خود را نیز یادداشت کنید. در مرحله سوم، هزینههایی را که در ماه تا حدودی نوسان دارند را مکتوب کنید. در نهایت، هزینههایی از قبیل خورد و خوراک و خرید مواد غذایی و مصرفی را یادداشت کنید. بمحض اینکه این اعداد و ارقام را درآوردید، براحتی متوجه میشوید که تا پایان ماه چه مقدار پول هزینه خواهید کرد. با داشتن این اطلاعات، میتوانید به سادگی میزان پولی را که در ماه باید به هزینههایی چون شهریه تحصیلی و… کنار بگذارید، محاسبه کنید.
اول پس انداز کنید بعد خرید.
اگر میخواهید یک رایانه جدید یا تلویزیون آخرین سیستم خریداری کنید، اما پول کافی در دسترس ندارید، اولین فکری که به ذهنتان میرسد این است که از کسی پول دستی بگیرید. اما بهترین کار این است که این برگ برنده را برای روز مبادا بگذارید و در عوض هنگامی دست به چنین خریدهایی بزنید که پول نقد در دست دارید.
درست است که این کار نیازمند صبر و تحمل است و ممکن است چندین ماه طول بکشد، اما قطعا وقتی که کالای مورد نظر خود را نقدا بخرید، بیشتر از آن لذت میبرید چون دیگر نگران این نیستید که در پایان ماه پول قسط یا قرض آن را بدهید.